Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Θεματικής "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία", 11/7

Περίληψη & Ηχητικό


Στα πλαίσια της ομάδας Διαβούλευσης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία την Δευτέρα 11/7 προσκαλέσαμε μέλη της Συνεταιριστικής Παράκαμψης Μεσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ) για να μας ενημερώσουν. Παράλληλα, παραβρέθηκε άλλη μια φίλη, η Άννη που μας μίλησε για μια άλλη ιδέα τοπικής συνεργατικής προσπάθειας αγροτών στη Νεοχωρούδα Χαλκιδικής..

Το Σ.ΠΑ.ΜΕ είναι μια προσπάθεια προώθησης της ιδέας παράκαμψης μεσαζόντων στη διάθεση τροφίμων , μέσα από τη δημιουργία χώρων (συνεργατικών πρατηρίων) τα οποία δεν βγάζουν κάποιο κέρδος.

Ένας τέτοιος χώρος λειτουργεί στη Μελενίκου 29, εδώ και ένα χρόνο. Στο χώρο αυτό διατίθενται περίπου 150 προϊόντα, 15 παραγωγών ,που έχουν μόνο μια προσαύξηση της τάξεως του 10% για τα λειτουργικά έξοδα του πρατηρίου.

Η λειτουργία του στηρίζεται στην εθελοντική προσπάθεια και αποτελεί πρόταση προς τους παραγωγούς, να συνεταιριστούν οι ίδιοι και να διαθέτουν τα προϊόντα τους με παρεμφερείς προσπάθειες. Μια εξ αυτών ξεκινάει σύντομα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από ντόπιους παραγωγούς σε συνεργασία με το δήμο.

Η ομάδα του Σ.ΠΑ.ΜΕ είναι ανοικτή για όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Επίσης μας πληροφόρησαν πως μπορεί ο οποιοσδήποτε να λάβει μέρος στις συνελεύσεις του. Μια τέτοια προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουλίου.

Πληροφορηθήκαμε τέλος από την Άννη πως στην Νεοχωρούδα Χαλκιδικής μια ομάδα αγροτών μαζί με την ίδια ξεκίνησε καλλιέργεια Ελληνικού Σουσαμιού. Μετά από έρευνα της ίδιας διαπίστωσε πως στην Ελλάδα δεν παράγεται πλέον Σουσάμι παρά σε ελάχιστη ποσότητα. Αφού βρήκε έναν παραγωγό στο Κιλκίς προμηθεύτηκε σπόρους και φέτος καλλιεργήθηκαν 5 στρέμματα.. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει και παραγωγή Παστελιού.

Μας προσκάλεσε όλους να παρευρεθούμε στην πρώτη συγκομιδή τους το Σεπτέμβρη, να τους βοηθήσουμε και να γιορτάσουμε με μια μεγάλη γιορτή τους πρώτους καρπούς. Επίσης όποιος θέλει μπορεί να πάρει μια ποσότητα για να ξεκινήσει τη δική του σπορά .

Δώσαμε ραντεβού την Παρασκευή 15/7, στο Λευκό Πύργο στις 7:00 για να επισκεφτούμε το χώρο του Σ.ΠΑ.ΜΕ (Μελενίκου 29) και να τον γνωρίσουμε.

Ακούστε το ηχητικό της συνάντησης




2 σχόλια:

  1. Συγνωμη αλλα πως μπορω να επικοινωνησω μαζισας??
    Δεν βλεπω καποιο τροπο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντομα θα αναρτηθεί μειλ επικοινωνίας.
    Για την ώρα συναντιόμαστε κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 7.00μμ στο Λευκό πύργο.

    Αύριο υπάρχει και η εξής εκδήλωση από εμάς:

    http://www.babylonia.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5017:parousiaseis-sizitiseis-sta-plaisia-tis-thematiki-diabouleisis-gia-tin-amesi-dimokratia-sto-leiko-pirgo-deitera-18-iouliou-me-thema-eleitheroi-xoroi-kai-alli-oikonomia

    ΑπάντησηΔιαγραφή